North Carolina Tar Heels, 1989-1993Edit

van 1989 tot 1993 studeerde Hamm aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, waar ze de Tar Heels hielp vier NCAA Division I Women ‘ s Soccer Championships te winnen in vijf jaar. Ze rood-shirted het 1991 seizoen om zich te concentreren op de voorbereiding van de eerste 1991 FIFA Women ‘ s World Cup in China. North Carolina verloor een wedstrijd van de 95 die ze speelde in het team., Ze verdiende All-American honors, werd uitgeroepen tot de Atlantic Coast Conference (ACC) speler van het jaar voor drie opeenvolgende jaren, en werd uitgeroepen tot ACC vrouwelijke atleet van het jaar in 1993 en 1994. Ze studeerde af aan North Carolina in 1994 met de ACC records voor doelpunten (103), assists (72), en totaal punten (278). In 2003, zij en Michael Jordan werden uitgeroepen tot de ACC ‘ s grootste atleten van de conferentie van de eerste vijftig jaar.,Hamm was een lid van het Amerikaanse Women ‘ s national college team dat een zilveren medaille won, werd verslagen door China in de finale, op de zomeruniversiade in 1993 in Buffalo, New York.InternationalEdit

Women ‘ s national team, 1987–2004Edit

Hamm maakte haar debuut voor het Amerikaanse nationale voetbalelftal in 1987 op 15 — jarige leeftijd, slechts twee jaar nadat het team de eerste internationale wedstrijd speelde. Ze was de jongste die ooit voor het team speelde. Ze scoorde haar eerste doelpunt tijdens haar 17e optreden., Ze nam deel aan vier FIFA WK-toernooien: de eerste in 1991 in China, 1995 in Zweden, 1999 en 2003 in de Verenigde Staten. Ze leidde het team op drie Olympische Spelen, waaronder: 1996 in Atlanta (de eerste keer dat vrouwenvoetbal werd gespeeld), 2000 in Sydney, en 2004 in Athene. In totaal speelde ze 42 wedstrijden en scoorde ze 14 doelpunten in Internationale toernooien.

Hamm hield het record voor de meeste internationale doelpunten—door een vrouw of man—tot 2013 en blijft op de derde plaats vanaf 2017. Ze staat op de derde plaats in de geschiedenis van de VS., nationaal team voor internationale caps (276) en eerste voor career assists (144).

1991 FIFA Women ‘ s World CupEdit
“neem je overwinningen, wat ze ook mogen zijn, koester ze, gebruik ze, maar neem er geen genoegen mee. Er zijn altijd nieuwe, grotere uitdagingen om te confronteren, en een echte winnaar zal elke omarmen.”

—Mia Hamm

in 1991 werd Hamm opgenomen in de selectie voor de eerste FIFA Women ‘ s World Cup in China onder coach Anson Dorrance uit North Carolina. Op 19-jarige leeftijd was ze nog steeds de jongste speelster van het team., Tijdens de eerste wedstrijd van het team van het toernooi, Hamm scoorde de wedstrijd-winnende doelpunt in de 62e minuut, waardoor de VS naar een 3-2 overwinning op Zweden. Ze scoorde ook een keer in hun tweede groepswedstrijd toen ze Brazilië met 5-0 versloegen. De Amerikaanse ploeg eindigde als eerste in Groep B na een derde overwinning tegen Japan op 21 November en promoveerde naar de knock-outfase van het toernooi. Tijdens de kwartfinale wedstrijd versloeg de VS Chinees Taipei met 7-0. Na het verslaan van Duitsland 5-2 in de halve finale, de VS tegen Noorwegen in de finale. Voor 63.000 toeschouwers, de VS, behaalde de eerste Wereldbekertitel na een 2-1 overwinning.

1995 FIFA Women ’s World CupEdit

Hamm’ s tweede World Cup verschijning kwam tijdens het 1995 toernooi in Zweden. De Verenigde Staten werden geleid door hoofd coach Tony DiCicco. Tijdens de eerste wedstrijd van het toernooi scoorde ze het derde doelpunt van het team in de 51e minuut in een 3-3 gelijkspel tegen China PR. De Verenigde Staten tegenover Denemarken tijdens de tweede groepswedstrijd. Doelpunten van Kristine Lilly en Tiffeny Milbrett leidden tot een 2-0 overwinning voor de VS., Hamm speelde een paar minuten Keeper nadat Briana Scurry een rode kaart kreeg en uit de wedstrijd werd verwijderd. Na het verslaan van Australië met 4-1 op 10 juni, de VS opschoof naar de knock-out fase en versloeg Japan met 4-0 in de kwartfinale. De VS werd verslagen door de uiteindelijke kampioen Noorwegen met 1-0 in de halve finale en veroverde de derde plaats na het verslaan van China PR met 2-0 op 17 juni. Hamm scoorde het tweede doelpunt van de wedstrijd in de 55e minuut.1996-1998: de Olympische Spelen van Atlanta en het 100e internationale doelpunt Hamm was een belangrijk onderdeel van de VS., op de Olympische Zomerspelen 1996 in Atlanta was dit het eerste Olympische toernooi met vrouwenvoetbal. De Verenigde Staten tegenover Denemarken in hun eerste voorronde wedstrijd. Hamm scoorde een doelpunt en diende een assist aan Tiffeny Milbrett om de VS te leiden naar een 3-0 overwinning. Het team versloeg Zweden met 2-1 in de Orlando Citrus Bowl. Na een 0-0 gelijkspel met China in hun laatste voorronde wedstrijd, eindigde de VS als tweede in Groep E. door Noorwegen te verslaan in de halve finale, werd het team geconfronteerd met China in de finale., Hamm speelde ondanks voet-en liesblessures, leed tijdens teamtraining en de wedstrijd tegen Zweden. Hoewel ze werd uitgevoerd door brancard in de laatste minuut, haar team won hun eerste Olympische gouden medaille met een 2-1 overwinning getuige van 76.481 fans in het stadion – de grootste menigte voor een voetbal evenement in de geschiedenis van de Olympische Spelen en de grootste menigte voor een vrouwen sportevenement in de Verenigde Staten.de 20 doelpunten die Hamm in 1998 scoorde waren het hoogste jaargetal van haar internationale carrière. Ze gaf ook 20 assists., Op 18 September scoorde ze haar 100e doelpunt in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Rusland in Rochester, New York. In hetzelfde jaar leidde ze de Verenigde Staten naar de allereerste Goodwill Games gold medal. Hamm scoorde vijf van de zeven doelpunten van het team op het toernooi, waaronder twee tijdens de championship match tegen China.,

1999: 108e internationale goal en FIFA Women ‘ s World CupEdit

Hamm warming up before a match, 1998

Op 22 mei 1999 brak Hamm met haar 108e doelpunt in een wedstrijd tegen Brazilië in Orlando, Florida. De volgende maand, ze leidde het nationale team op de 1999 FIFA Women ‘ s World Cup, georganiseerd door de Verenigde Staten. Tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Denemarken scoorde ze haar 110e internationale doelpunt en assisteerde Julie Foudy toen de Verenigde Staten met 3-0 wonnen., Tegen Nigeria werd Hamm ‘ s lage vrije trap in het doelpunt gegooid door een Nigeriaanse middenvelder. Binnen een minuut scoorde Hamm met een vrije trap. Ze diende later een assist aan Kristine Lilly voordat ze werd vervangen in de 57e minuut. De Verenigde Staten wonnen met 7-1 en behaalden een ligplaats in de kwartfinale. Tijdens de laatste groepswedstrijd van het team rustte hoofd coach Tony DiCicco een aantal spelers uit, waaronder Hamm, die in de rust werd vervangen. De VS versloegen Korea met 3-0 en eindigden Groep A met negen punten. In de kwartfinale versloeg de VS Duitsland met 3-2., Tegen Brazilië in de halve finale werd Hamm eind in de tweede helft neergeslagen in de strafzone; Michelle Akers zette de daaropvolgende straf om en hun team won met 2-0.na 90 minuten van puntloze regulatietijd en 30 minuten van plotselinge dood, werd de finale van het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 1999 beslist door een penalty shootout tussen de VS en China. De vijf Amerikaanse speelsters om penalty kicks te nemen, waaronder Hamm, omgezet; China miste een poging, zodat de thuisploeg won., De finale overtrof de Atlanta olympische finale van 1996 als het meest bezochte vrouwensportevenement, met meer dan 90.000 mensen vullen de Rose Bowl in Pasadena, Californië. Het hield het record tot 2014 voor de grootste Amerikaanse televisie publiek voor een voetbalwedstrijd met 17.975.000 kijkers. In juli 2015 staat het op de derde plaats na de WK Vrouwen 2015 (25.400.000 kijkers) en de WK-groepswedstrijd 2014 tussen het Amerikaanse mannen-team en Portugal (18.220.000 kijkers).

onmiddellijk na de finale stortte Hamm in in de kleedkamer door ernstige uitdroging., Ze werd behandeld door medisch personeel met een infuus en drie liter vocht. Na 12 uur van slaap, ze sloot zich aan bij het team voor Tijdschrift cover shoots, ging naar Disneyland voor een viering rally, en maakte tal van TV-optredens. Een week later ontmoette het team President Clinton in het Witte Huis en vloog met Hillary en Chelsea Clinton op Air Force One naar Cape Canaveral. Haar leiderschap en prestaties op de 1999 World Cup cemented Hamm als een voetbal icoon.2000 Sydney OlympicsEdit

Hamm vertegenwoordigde de Verenigde Staten op de Olympische Zomerspelen 2000 in Sydney, Australië., Tijdens de groepsfase scoorde ze een doelpunt tegen Noorwegen om de Verenigde Staten op te tillen naar een 2-0 overwinning. Het team eindigde China met 1-1 in hun volgende groepsetappe match voordat ze Nigeria met 3-1 versloegen om als eerste te eindigen in hun groep. Na het oprukken naar de halve finale waar de VS tegenover Brazilië stond, scoorde Hamm het winnende doelpunt in de 60e minuut. Het doelpunt markeerde de 127e van haar internationale carrière en een nieuw record voor de meeste doelpunten gescoord in het Internationale spel door een vrouw of man. De Verenigde Staten tegenover Noorwegen in de finale en werden met 3-2 in overuren verslagen om de zilveren medaille te verdienen op de Spelen.,

2003 FIFA Women ‘ s World CupEdit

Hamm tijdens de derde plaats tegen Canada op het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2003 werd het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2003 verplaatst naar de Verenigde Staten vanwege de uitbraak van SARS. Hamm werd in augustus opgenomen in het Amerikaanse roster en verklaarde dat het haar laatste WK-optreden zou zijn. Tijdens de eerste groepswedstrijd hielpen Hamm ‘ s drie assists de VS om met 3-1 te winnen van Zweden., Ze scoorde twee keer tegen Nigeria en diende de assist voor het derde doelpunt van het team om de VS te leiden naar een 5-0 overwinning en kwalificatie voor de kwartfinale met een wedstrijd te spelen. De Verenigde Staten stonden tegenover Noord-Korea in hun laatste groepswedstrijd en domineerden 3-0. Hamm en een aantal anderen werden uitgerust voor de wedstrijd door hoofd coach April Heinrichs; dit was de eerste wereldbekerwedstrijd die Hamm in haar carrière had gemist. Hoewel de Verenigde Staten met 1-0 wonnen, werd Hamm tijdens de wedstrijd gefusilleerd omdat Noorwegen met physicality speelde om het Amerikaanse team tegen te gaan., Een van de 24 overtredingen van Noorwegen resulteerde in een strafschop voor Hamm die werd gered door de Noorse Keeper. Nadat de VS in de halve finale met 3-0 werd verslagen door Duitsland, versloeg het team Canada met 3-1 om een derde plaats te behalen.2004: 158e internationale goal en Olympicsedit van Athene tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië op 21 juli 2004 scoorde Hamm haar 158e internationale doelpunt, waarmee het record werd bereikt voor de meeste internationale doelpunten van elke speler ter wereld, man of vrouw. Ze hield het wereldrecord tot Abby Wambach haar 159e doelpunt scoorde op 20 juni 2013., De Australia match markeerde ook Hamm ‘ s 259e internationale verschijning; slechts twee van haar teamgenoten, Kristine Lilly en Christie Rampone, hebben meer internationale wedstrijden gespeeld.Hamm leidde het Amerikaanse nationale team naar de tweede gouden medaille op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en werd door haar mede-Olympiërs geselecteerd om de Amerikaanse vlag te dragen tijdens de slotceremonie. Tijdens de eerste groepsfase wedstrijd tegen Griekenland, diende Hamm de cross naar Shannon Boxx ‘ s game-opening goal, en scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd om de VS op te tillen naar een 3-0 overwinning., Tijdens een 2-0 overwinning op Brazilië in de tweede groepsfase wedstrijd, Hamm omgezet een penalty kick voor de opening goal. De VS eindigde op de top van Groep C met zeven punten na een 1-1 gelijkspel tegen Australië om door te gaan naar de kwartfinale, waar ze japan met 2-1 versloegen. Tijdens de halve finale tegen Duitsland, Hamm diende een assist aan Heather O ‘ Reilly die scoorde in overuren om een 2-1 overwinning veilig te stellen. De Verenigde Staten tegenover Brazilië voor een tweede keer op de Spelen in de gouden medaille match en won met 2-1 in overuren., Haar teamgenoten zwermden Hamm na de laatste fluit om hun tweede Olympische gouden medaille en haar finale overwinning op de Olympische Spelen te vieren. Het spel markeerde de laatste Olympische verschijning voor de vijf resterende spelers die hadden geholpen winnen van de eerste 1991 FIFA Women ‘ s World Cup: Hamm, Julie Foudy, Joy Fawcett, Brandi Chastain, en Kristine Lilly (vaak aangeduid als de Fab Five).,

wedstrijden en doelpunten op het WK en het Olympisch toernooisedit

Hamm nam deel als lid van het Amerikaanse nationale voetbalteam in vier FIFA WK-toernooien: de eerste in 1991 in China, 1995 in Zweden, en 1999 en 2003 in de Verenigde Staten. Ze nam deel aan drie Olympische Zomerspelen: 1996 in Atlanta, 2000 in Sydney en 2004 in Athene. Samen speelde ze in 38 wedstrijden en scoorde ze 13 doelpunten op zeven internationale toptoernooien., Met haar teamgenoten eindigde Hamm als derde op twee Wereldbekertoernooien in 1995 en 2003, als tweede op de Olympische Spelen van 2000 en als eerste op de vier andere internationale toernooien.,>

– Toets (uit te breiden voor reacties op “world cup en olympische doelen”) Plaats Geografische ligging van de plaats waar de concurrentie opgetreden Aanbod Start – speelde de hele wedstrijd
op minuut (speler) – gesubstitueerde op de minuut aangegeven, en de speler werd vervangen op dezelfde tijd af

uit minuten (op de speler) – gesubstitueerde uit op de minuut aangegeven, en de speler werd vervangen door het op dezelfde tijd
(c) – captain

Min De minuut in de wedstrijd het doelpunt werd gescoord., Voor lijst met caps, blanco geeft gespeeld in de wedstrijd, maar scoorde geen doelpunt. Assist / pass de bal werd doorgegeven door de speler, die hielp bij het scoren van het doel. Deze kolom is afhankelijk van de beschikbaarheid en bron van deze informatie. penalty of pk doelpunt gescoord op penalty-kick die werd toegekend vanwege fout door tegenstander. (Doelpunten gescoord in penalty-shoot-out, aan het einde van een gelijkspel na extra tijd, zijn niet inbegrepen.) Score de wedstrijdscore na het doelpunt., resultaat de eindscore.,-afsluitende
38
2004-08-26 Piraeus Brazilië Begin

2-1 aetW

Gouden medaille match

ClubEdit

Washington Vrijheid, 2001–2003Edit

In 2001, Hamm is een van de grondleggers speler in de eerste professional women ’s soccer league in de Verenigde Staten, de Women’ s United Soccer Association (wusa is geïnstalleerd), en speelde voor de Washington Vrijheid van 2001 tot 2003., Gedurende de geschiedenis van de league, Hamm werd geprezen als de ster van de league en veel gebruikt in marketing en promotie. In een opiniepeiling van 1.000 reclamemakers in 2001 werd ze verkozen tot “de meest aantrekkelijke vrouwelijke atleet”, met bijna twee keer zoveel stemmen als de runner-up Anna Kournikova.tijdens de eerste wedstrijd van de league tussen de Freedom en Bay Area CyberRays in het RFK Stadium in Washington, D. C., werd Hamm in de penalty area bevuild, wat resulteerde in een penalty kick die haar teamgenoot Pretinha omzette om het eerste doelpunt in de league te maken. De Freedom won met 1-0., Naast de 34.148 fans die aanwezig waren, die groter waren dan een MLS-game dat weekend, bereikte de Turner Network Television (TNT) – uitzending 393.087 huishoudens: meer dan twee MLS-games uitgezonden op ESPN en ESPN2. Hamm speelde als middenvelder en voorwaarts in 19 van de 21 wedstrijden van the Freedom tijdens het seizoen 2001. Ze leidde het team in doelpunten (6) en assists (4).De Freedom eindigde op de zevende plaats in het reguliere seizoen met een 6-12-3 record.In November 2001 kreeg Hamm een knieblessure waardoor ze begin 2002 enkele maanden van het veld bleef., Ondanks het spelen van slechts de helft van het seizoen 2002 met The Freedom, ze eindigde het seizoen met acht goals. Het team eindigde op de derde plaats in het seizoen 2002 met een 11-5-5 record en promoveerde naar de Play-offs. Na het winnen van de halve finale tegen de Philadelphia Charge 1-0, werd het team met 3-2 verslagen door de Carolina Courage in de 2002 WUSA Founders Cup. Hamm scoorde het tweede doelpunt van de Freedom in de 64e minuut.in 2003 begon Hamm in 16 van de 19 wedstrijden waarin ze speelde. Haar 11 goals gerangschikt tweede op het team achter Abby Wambach ‘ s 13, terwijl haar 11 assists gerangschikt eerste.,De Freedom eindigde op de vierde plaats tijdens het reguliere seizoen met een 9-8-4 record en verzekerde zich van een ligplaats in de Play-offs. Hamm eindigde haar clubcarrière als WUSA kampioen toen the Freedom versloeg de Atlanta Beat 2-1 in overtime om de Founders Cup te winnen op Augustus 24, 2003.op 14 mei 2004 kondigde Hamm aan dat ze met pensioen zou gaan na de Olympische Spelen van Athene in 2004. Na de Olympische Spelen van 2004, Hamm en haar teamgenoten speelde in een 10-game afscheid tour in de Verenigde Staten., De laatste wedstrijd van de tour tegen Mexico in het Home Depot Center in Carson, Californië op 8 December 2004 was de laatste internationale wedstrijd voor Hamm, Julie Foudy en Joy Fawcett. De VS versloeg Mexico met 5-0 en Hamm assisteerde bij twee van de doelpunten.

Hamm ging op 32-jarige leeftijd met pensioen met een record van 158 internationale doelpunten. Ze en teamgenoten Foudy en Fawcett werden geëerd met een pre-game ceremonie waar ze werden gepresenteerd met ingelijste truien en rozen voor 15.549 fans in Home Depot Center in Carson, Californië., Tijdens de 5-0 overwinning tegen Mexico hielp Hamm bij de eerste twee doelpunten. Na haar pensionering werd Hamm ’s #9 trui geërfd door middenvelder Heather O’ Reilly.